top of page

Мезотерапия

Мезотерапията е процедура, при която в средния слой на кожата (мезодерма) се въвеждат инжекционно различни разтвори с цел подобряване състоянието на съединителната тъкан.

Първоначално мезотерапията е била използвана в ревматологията и спортната медицина, а понастоящем намира голямо приложение в естетиката. Използва се за хидратиране и стягане на кожата, сгъстяване и ревитализиране на косата, за намаляване на целулит и стопяване на локализирани мастни депа и др.

Извършва се ръчно или механично- с т.нар. мезопистолет. Смята се, че ръчното инжектиране е по-прецизно, по-щадящо откъм образуване на синини и с него не се губи продукт.

Обикновено мезотерапията се прави серийно през 1, 2 или повече седмици в зависимост от проблема, който се третира. Като цяло процедурата е безболезнена и зависи от прага на чувствитвлност на всеки човек. Третираният участък може предварително да се намаже с обезболяващ крем за 20-30 мин и така процедурата е по-приятна. Освен това, много от продуктите за мезотерапия съдържат лидокаин, който обезболява кожата по време на процедурата.

Процедурата представлява инжектиране посредством много фини игли на различни витаминни коктейли, хиалуронова киселина, колаген и други разтвори в средния кожен слой.

Страничните ефекти се свеждат до поява на малки синини или леко подуване в зоната на инжектиране, но те са бързопреходни и преминават в рамките на няколко дни. По време на предварителната консултация лекарят ще ви обясни подробно какво трябва да се избягва преди и след процедурата, както и как да се грижите за кожата си в следващите дни.

Съществуват много продукти за мезотерапия на различни козметични фирми, но обикновено това, което се съдържа в тях, са различни комбинации от витамини, аминокиселини, антиоксиданти и разбира се, хиалуронова киселина. Предлагат се и т.нар. скинбустери (Skinboosters), които се използват за хидратиране на кожата, подобряване на тургора, премахване на повърхностните бръчици и възвръщане на младежкия и вид. Първите и най-популярни скинбустери са Restylane Vital и Restylane Vital Light, които съдържат стабилизирана хиалуронова киселина и са изключително ефективни. Освен за подмладяване на кожата на лицето, шията, деколтето и ръцете, с тях могат да подобрят и белезите от преминал акне.

bottom of page